Joana Gomila rep el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel

L’Obra Cultural Balear va donar a conèixer ahir els noms guardonats en els Premis 31 de Desembre, entre els quals es troba el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que distingeix una persona o col·lectiu jove que ha excel·lit en el camp de l’animació cultural, de la investigació o de la creació. i que enguany ha estat atorgat a la cantant mallorquina Joana Gomila.

Nascuda a Manacor el 1982, Gomila s’ha erigit en una de les veus més crucials de la música en la nostra llengua amb l’edició de “Folk Souvenir” (Bubota, 2016), un disc en què explora l’essència del cançoner tradicional mallorquí per reformular-lo amb una llibertat desacomplexada i renovadora.

Graduada en cant jazz pel Conservatori Superior del Liceu i al Souza Lima de Brasil, tot i la seva joventut Gomila ha format part de nombrosos projectes artístics entre els quals en destaquen Espiral d’Embulls, Mula Morta, el col·lectiu Pèl Capell, Corcada Teatre o Projecte d’Efak. També ha col·laborat amb el director de teatre Andrés Lima en l’obra “Medea”, on cantava acompanyant Aitana Sánchez-Gijón i forma part de l’equip de la companyia de circ Hotel Iocandi, la nova big band de Sergi Vergés, Rufaca Folk Jazz Orchestra i acompanya com a contrabaixista la cantant Lou Rois.

El 2017, Joana Gomila Folk Souvenir (la banda que completen Laia Vallès, Arnau Obiols, Santi Careta i Àlex Reviriego) ha passat per festivals com la Fira Mediterrània de Manresa, Altaveu de Sant Boi, GREC_Pro, Poesia i +, BAM, Suns Europe, Folk You! i Càntut, entre molts altres concerts, rematant amb aquest reconeixement un any ple d’èxits i en què tant ella com el grup han demostrat, no sols ser una de les formacions més interessants de la nostra escena, sinó que també els espera un futur encara més prometedor.

Actualment, Gomila es troba treballant amb la coreògrafa mallorquina Mariantònia Oliver en la seva obra “Las Muchísimas“.

L’artista rebrà el guardò el pròxim 28 de desembre a les 20:00h a la Nit de la Cultura, que tendrà lloc al Teatre Principal de Palma.

Foto: Ian Waelder