Roig! – Disc estrella

CD i digital | Octubre 2019

Si fessis una enquesta per l’illa sobre quin és el secret més ben guardat de la música mallorquina, et cansaries d’escoltar el nom de Roig! La banda manacorina va debutar el 2013 i des de llavors sempre ha estat fregant el reconeixement que, tots hi coincidim, es mereixen i de fet tenen, dins aquest iglú que és l’illa. I a la vegada, en el fons sentim una satisfacció egoista cada cop que escoltam “Groenlàndia”, “Turista” o “Insulina i Equinàcia” sabent que, per ara, Roig! són nostres i només nostres.

Simó Femenias té una veu increïble, única, penetrant i distintiva; el joc continu de guitarres entre Juanjo Tomàs i Toni Servera és brillant, hereu a parts iguals del rock psicodèlic dels 60 i del pop britànic més actual; la base rítmica, amb Rafel Adrover al baix i Joan Toni Calero a la bateria, és sòlida com el marès; i el teclats de Rafa Capó són pura màgia.

I després hi ha les cançons.

Ni tan sols a can Bubota érem conscients fins a quin punt seria difícil seleccionar els temes de Disc estrella i això que la idea era senzilla: ja que els seus anteriors treballs no tenien distribució física i aquests tenien idea de fer un nou disc per a 2020, publicar abans un recopilatori que recollís algunes de les millors cançons de la seva carrera.

Al final han inclòs dos temes nous (“Queda una estona” i “Un món”), que no desentonen en absolut, però és que, escoltant ara el disc d’una tacada és impossible no se’t quedi cara d’imbècil: com ha pogut Roig! fabricar tantes cançons memorables, d’aquelles que t’entren directes al cor; hits rodons, lluminosos i incontestables, sense que el món caigui de cul?

Per sort, hi ha remei per a tot.

I Disc estrella és precisament això, el remei: la millor carta de presentació possible, amb 16 cançons extretes dels tres àlbums que han publicat fins ara: Roig! (2013), Dhraa (2015) i Souvenir (2017), les que el grup toca en els seus directes. Una mena de revàlida, no tant pel grup com per a tots aquells que l’han vista passar i no l’han ensumada. Perquè aquí a Mallorca ho tenim tots clar i a la pregunta de “quin és el secret musical més ben guardat del pop mallorquí?” qui més qui manco et donarà la mateixa resposta. Roig! Secret, sí, per ara.

Roig! són: Simó Femenias, Joan Toni Calero, Rafel Adrover,  Juanjo Tomás, Rafa Capó, Toni Servera.

Totes les cançons estan maquetades i produïdes per Juanjo Tomás als estudis Mandarina. “Verd”, “Turista”, “Eufòria”, “Fort i no et moguis” i “Margalida” varen ser enregistrades als estudis Mandarina.

“Insulina i equinàcia”, “Fruita podrida”, “Xanadú”, “Polítiques semblants”, “Ànimes”, “Utopia”, “Queda una estona” i “Un món” varen ser enregistrades als estudis Favela per Pep Toni Ferrer i en Michael Mesquida.

“Banca privada”, “Groenlàndia”, “Mestre Hereba”, “Projecte 3” i “Souvenir” als estudis Urban d’en Rafa Rigo. Remasteritzat a Favela 2.0 Disseny i maquetació:

A la memòria de Pau Martínez Bosch.