Trigga

Mallorca sempre ha estat una terra fèrtil per al hip hop, i sempre ho ha estat amb grups que han adoptat un to propi, allunyat de l’habitual èpica de carrer -al cap i la fi, costa posar-se en pla malote quan vius en una illa com aquesta- i més pròxim al funk colorista que als pianos melancòlics i els ritmes marcials. En aquest sentit, Trigga no són més que l’últim exemple d’una tradició amb el llinatge de la qual connecten per via directa: Don Manolo Pinchadiscos, DJ de la banda, és l’home darrere dels plats a La Puta Opepé, pares de l’escena del hip hop local -i uns dels responsables que això sigui el que és a nivell nacional.

A això cal sumar que Miquel Bujosa, àlies Blackash, baixista i productor de les bases del grup, es va criar escoltant “Vacaciones en el Mar” (i a J Dilla, és clar) i el mateix podria dir-se del MC Danielbum -tot i que els escoltés sota un clima totalment diferent des del País Basc- i el bateria Joan Cabot.

Però aquí s’acaben els deutes amb els Cuñaos del Fonk, perquè des del principi el de Trigga pretenia ser una cosa completament diferent: una banda de directe que toqués en viu cançons de hip hop amb ànima funky i pegada rock. I això és el que és, ni més ni menys.

Un grup de rap en viu que en el qual trobam a dos dels referents de la vella i la nova escola al costat d’un MC amb una habilitat fora del comú per enllaçar vinyetes quotidianes i històries confessionals amb crides a la celebració i germanor de tots els presents. Danielbum venia ja fet des de Vitòria-Gasteiz quan es va creuar en la vida de la resta.

Finalment, a la classe de Blackash al baix -producte dels seus anys d’estudi, estam davant d’un tio que toca jazz- contraposa Joan Cabot (membre de grups com Lost Fills i F/E/A) la seva habitual punch, per molt que aquí adopti un registre sorprenent mesurat per a algú que merescudament rep el nick de  Kabotzilla.

A Trigga les essències del hip hop reben una descàrrega d’adrenalina a força de múscul funk i rock, una poalada de bona vibra que fa de la seva proposta una cosa indòmita i inèdita a l’illa i més enllà. Aquest serà l’any del tigre. Anau aprenent-vos les sigles: te, erra, i, ge, ge, a.