La Puta Opepé

Torna amb força un dels grups pioners del rap espanyol, una de les formacions indispensables per entendre els orígens tant del hip hop com del dancehall en castellà. Amb tots els seus membres originals (Paddy Paquito aka El Xarro de las Calaveras, Xino aka Golpessito, El Hermano L i Don Manolo), La Puta Opepé torna als escenaris amb la mateixa energia que els va fer triomfar a finals dels anys noranta amb cançons com “Don Simón”, “Escupe la Flema”, “Mallorka es Fonki”, “Jose Mari” o “Batalla de Cazalla”.

Tot comença al 1990, quan La Puta Opepé es dona a conèixer amb cançons que destil·len intel·ligència, frescor i un sentit de l’humor sense complexes, publicant alguns temes que encara a dia d’avui són encara objecte de versions. És aquesta manera de fer, tant en la composició musical com en les lletres, el que suposa el factor diferencial del grup dins la naixent escena hip hop del moment, precisament per aquesta habilitat seva per fer front al drama amb humor. Una mena de visió mediterrània, carregada d’àcida crítica però lluminosa com un dia de sol.

Al 1995 firmen amb el primer segell de hip hop independent del país per un any més tard editar Vacaciones en el Mar, el segon LP de la història del rap espanyol independent i considerat per crítica i públic com el millor treball publicat d’aquest gènere. Al 1998, editen el maxi single Batalla de cazalla, la primera referència de ragga hip hop en castellà, que inclou el primer riddim publicat a Espanya. A l’any 2000 es publica el llargament esperat i posteriorment aclamat La Puta Opepé presenta a los Cuñados del Fonk en Chanelance, que és descrit per la crítica com “l’obra mestra del hip hop nacional”. Un any després apareix l’EP Los Cuñaos Remezclaos, on col·laboren destacats productors espanyols com Dave Bee (Jazz Two), Jota Mayúscula (+ Graves) o R de Rumba (Violadores del Verso). Al 2002 La Puta Opepé presenta a Raggaflá en El Sistema i es reafirmen en el ragamuffin del que van ser pioners als noranta. El tema Jose Maripren vida pròpia i es converteix en la banda sonora de moltes de les manifestacions que es van fer contra la guerra d’Irak. Al 2003 es publica El Sistema RMX. Deu anys més tard, el 2013, la banda edita Regreso Al Futuro amb el segell madrileny BOA Records.