Joana Gomila

De vegades passa: des de racons allunyats, amb trajectes dispersos, persones diferents arriben a una idèntica conclusió, es dirigeixen a un mateix punt sense saber res dels altres. Amb “Folk Souvenir” és un poc això. Sembla com si hagués estat un disc esperant per ser, fill del zeitgeist i de Joana Gomila, una cantant nascuda per capgirar els cànons i reviure’ns l’interès per les essències musicals de la nostra illa.

A “Folk Souvenir”, Gomila s’ajunta amb Arnau ObiolsSanti CaretaÀlex Reviriego i Laia Vallès, cinc ànimes germanes cadascuna amb la seva trajectòria, per reformular el cançoner popular mallorquí amb una actitud fresca i el gambaner parat, disposta a jugar amb el que sigui que es trobi, cercant en l’ànima d’aquestes melodies una font d’inspiració per fer volar la creativitat col·lectiva de la banda.

Gravat en directe i produït per Jaume Manresa (Antònia Font), “Folk Souvenir” parteix de tonades populars per teixir sonoritats salvatges i delicades que s’entremesclen amb samplers de pagesos, nins, padrines, gravacions d’Alan Lomax i inèdits de na Joana, sempre entre un amor honest per la matèria prima i un esperit decidit a experimentar, convertint aquest disc en un dels treballs més atrevits, brillants i a la vegada respectuosos que s’hagin fet mai a partir de la música tradicional mallorquina.

Perquè a “Folk Souvenir” hi sona el paisatge. Hi sona la ciutat. Hi sonen tonades de treball, romanços, jotes, cançons i jocs. Hi sonen les reflexions de Rafel Ginard. Hi sona la memòria. Hi sonam tots, per ventura sense sentir-nos. “Folk Souvenir” és el poble i és el record. És el cant i és el rés. És el folk i és el free jazz. És la necessitat de cercar-nos. I per ventura no trobar-nos.